Kosten koper woning Costa Blanca - Spanje

6 augustus 2022 | Leestijd: 2 min

EENMALIGE

aankoopkosten

Net als in Nederland komen er bij de aankoop van een woning in Spanje bijkomende kosten op de aankoopprijs ("kosten koper").

Hieronder geven we een overzicht van de aankoopkosten bij vastgoed aan de Costa Blanca.

Overdrachtsbelasting

Deze belasting is van toepassing bij de aankoop van een bestaande (= wederverkoop) woning. Het is een percentage die van toepassing is op de aankoopsom, variërend per autonome regio.

Spanje bestaat uit 17 autonome regio's waarbij percentages tussen de 6% en 10% worden toegepast.
Voor de Costa Blanca (comunidad Valenciana) is dit 10%.

Btw

In tegenstelling tot bestaande woningen is bij nieuwbouw woningen BTW van toepassing.
Deze bedraagt 10% voor gans Spanje (met uitzondering van de Canarische eilanden).

Zegelrechten nieuwbouw

Een tweede belasting die aan de BTW (bij nieuwbouw) moet worden toegevoegd: zegelrechten.

Deze belasting wordt betaald door de koper en is eveneens afhankelijk van de autonome regio.
In de Costa Blanca (comunidad Valenciana) is dit percentage 1,5%.

Zegelrechten hypotheek

Deze belasting is verschuldigd bij aankoop van de woning met Spaanse hypotheek. Sinds november 2018 is een wetsdecreet van kracht dat banken verplicht deze belasting in naam van de koper te betalen.

Notaris

Bij elke overdracht van Spaans vastgoed (nieuwbouw of herverkoop) dient een akte worden opgesteld en ondertekend bij de notaris. De notariskosten worden wettelijk bepaald en bedragen tussen de 0,2% en 0,5% van de totale waarde van het gekochte pand.

Registratie

Elke notariële akte dient te worden ingeschreven in het Spaanse register. Deze kosten hangen af van de prijs van het onroerend goed, maar liggen gewoonlijk tussen de 400 en 650 euro.

Advocaat

Bij de aankoop van een woning aan de Costa Blanca, of elders in Spanje, wordt het professioneel begeleiden door een advocaat wenselijk geacht.

De advocaat zal een algemene controle uitvoeren over het aangekocht pand en de verplichtingen voor de koper bij de aankoop van het onroerend verzorgen. Zo kan je zonder enige stress van je nieuwe woning genieten.

De kosten kunnen door de advocaat vrij worden bepaald en zijn ook afhankelijk van welke diensten ze voor jou dienen uit te voeren. Over het algemeen wordt hiervoor rekening gehouden met 1% van de aankoopprijs.

SAMENGEVAT

in %

Bij de aankoop van herverkoop woningen raden wij aan om rekening te houden met een percentage van 13% aankoopkosten. Gaat je voorkeur uit naar nieuwbouw, houd dan rekening met 14,5%. Deze omvatten alle bovenvermelde kosten.

Beslis je om de voor de aankoop van de woning een Spaanse hypotheek af te sluiten? Dan komen er extra kosten bij. Ook de akte van de hypotheek dient namelijk te worden ondertekend bij de notaris en te worden geregistreerd.

Interesse in de aankoop van een Spaanse woning?

Bekijk alvast ons aanbod van appartementen en villa's aan de Costa Blanca en Costa Calida.
ZOEKSERVICE