Een woning kopen aan de Costa Blanca?

Jouw woning aan de Costa Blanca

de start van een mooi verhaal

Het traject van het zoeken, vinden en kopen van een eigendom kan overweldigend zijn. Het is dan ook een ingrijpende beslissing. Voor sommigen gaat het om een aankoop van een vakantie woning in een zonnig land met een vreemde taal. Anderen zijn op zoek naar een nieuwe, definitieve woonplaats.

Bij Adaleta, kan je vertrouwen op een proces dat niet alleen spannend is, maar vooral stress-vrij en veilig. Een partner die zijn marktkennis en inzichten met je deelt. Iemand die je begeleidt bij het verwezenlijken van jouw droom en je hierbij ondersteunt van begin tot einde.

Een woning kopen in 10 stappen

01
Bepaal je wensen en behoeften
02
Ga op onderzoek
03
Bepaal je budget
04
Bezoek woningen met Adaleta
05
Doe een bod
06
Koopovereenkomst ondertekenen en aanbetaling uitvoeren
07
Een advocaat aanstellen
08
Inspectie van de eigendom vóór akte
09
Verlijden van de akte bij de notaris
10
Geniet van je huis in de zon

BEREID JE VOOR

waarmee rekening te houden bij je zoektocht

Beslist om een woning te kopen aan de Costa Blanca? Fantastisch! Je wil waarschijnlijk zo snel mogelijk het internet afschuimen naar potentiële koopwoningen. Stel jezelf echter eerst een aantal simpele vragen. Het kan echt helpen om je droomwoning sneller te vinden.

MAAK KEUZES

wensen versus behoeften

Koop je een vakantiewoning om er enkele weken per jaar te verblijven? Of eerder een tweede verblijf waar je veel tijd zal doorbrengen? Of misschien wil je in Spanje komen wonen?

Afhankelijk van je doel, kunnen je zoekcriteria verschillen. Uiteraard is het fijn om een hobby kamer te hebben. Maar is het echt noodzakelijk in een vakantiewoning?

Leuk dat je aan je familie denkt en de kinderen of kleinkinderen een eigen kamer wil geven. Maar heb je echt die 4 kamers nodig, of kunnen 3 kamers ook voldoende zijn? Zal de familie er echt tegelijkertijd aanwezig zijn, of is dit in realiteit moeilijk te organiseren?

Je zoekcriteria aanpassen aan de doelstelling van je woning is meestal een zinvol idee. Hierdoor zal je optimaal voorbereid aan je zoektocht starten. Stel dat je voor 3 slaapkamers ipv 4 kiest. Deze beslissing kan je meer opties bieden.

AANKOOPKOSTEN

waar dien ik rekening mee te houden?

In Spanje is er geen algemeen percentage van toepassing, aangezien de aankoopkosten per regio verschillen. De Costa Blanca valt echter onder de autonome regio, Comunidad Valenciana.

Bij de aankoop van herverkoop woningen raden wij aan om rekening te houden met een percentage van 13% aankoopkosten. Gaat je voorkeur uit naar nieuwbouw, houd dan rekening met 14,5%. Deze kosten zijn inclusief registratierechten of BTW, zegelrechten, advocaatkosten, notaris en andere.

Beslis je om de woning aan te kopen met een hypotheek, dan komen er extra kosten bij. Ook de akte van de hypotheek moet worden ondertekend bij de notaris en dient te worden geregistreerd.

DE MARKT VERKENNEN

mogelijkheden leiden tot kansen

Het is een algemeen gegeven. De inventaris van woningen te koop aan de Costa Blanca is groot. Op het eerste zicht word je misschien zelfs overweldigd door het grote volume van vastgoed dat te koop staat.

De Costa Blanca is echter een zeer uitgestrekt gebied en niet elke woning is hetzelfde. Wat onderzoek vooraf kan je helpen bij het eliminatieproces.

Locatie, locatie en... locatie

Zoals je weet speelt de ligging van een woning een belangrijke rol. Dit kan regio gewijs zijn, maar ook nauwkeuriger. Bepaalde buurten of urbanisaties zijn nu eenmaal populair. De vraag is dan ook groot.

Misschien heb je liever een mooi uitzicht? Uitzicht op het strand, een golfbaan, of gewoon een panoramisch uitzicht? Helaas ben je niet de enige. Het aanbod aan woningen met dergelijke kenmerken is geringer, dus de waarde is doorgaans hoger.

Verder kan de situering ook van invloed zijn. Een woning met uitzicht op het gemeenschappelijk zwembad is over het algemeen meer gewenst. Hetzelfde principe geldt voor een appartement op de bovenste verdieping. Minder beschikbaarheid, maar veel vraag.

Tot slot de oriëntatie. Woningen met zuidelijke oriëntatie zullen meer aandacht trekken dan degene die oost gericht zijn. Als je echter een zomerverblijf koopt, kan het toch interessant zijn om voor het oost gerichte pand te opteren. Wellicht bespaar je op de initiële investering, én koeling ;-)

Marktonderzoek in 3 stappen

STAP 1

zoek woningen online

Het internet maakt het een stuk makkelijker om aan je zoektocht te beginnen. Gebruik vastgoedportalen in je voordeel. Zoek in het gebied waar je interesse in hebt en blader door de aanbiedingen van woningen te koop. Dit geeft je een indicatie van prijsniveaus en beschikbaarheid. Houd er wel rekening mee dat prijzen soms misleidend kunnen zijn als een eigendom niet wordt bijgewerkt.

STAP 2

vergelijk locaties

Ken je de regio? Een groot voordeel in je zoektocht naar een woning! Ben je nog niet eerder aan de Costa Blanca geweest, dan kan het moeilijk zijn om de voordelen van een bepaalde locatie te herkennen. Echter kan je wel bepaalde vooroordelen krijgen als je een specifiek gebied goed kent. Het vergelijken van verschillende locaties kan je helpen om de juiste keuze te maken, rekening houdende met je wensen en behoeften.

STAP 3

deel je motivatie en wensen met Adaleta

Door de motivatie voor je aankoop te delen, is het voor de makelaar gemakkelijker om je behoeften en doelen te begrijpen. Hoe beter Adaleta je kan leren kennen, hoe beter wij je passende woningen kunnen voorstellen.

Wij zoeken jouw woning!

Vind je niet meteen wat je zoekt?
Laat ons weten wat je zoekwensen zijn.
Je wordt via e-mail automatisch op de hoogte gehouden van nieuwe woningen in het aanbod die aan jouw wensen voldoen.

HUIZENJACHT

tijd om woningen te koop te bezichtigen

Hoewel het sterk wordt aanbevolen om op onderzoek uit te gaan, blijft het bezichtigen van een woning ter plaatse de beste aanpak. Door de eigendommen te bekijken, krijg je een beter idee van de oppervlakte, de algemene staat en de grootte van het pand.

Wat je uit je onderzoek hebt geleerd, kan je omzetten in de praktijk en is nuttig tijdens het maken van je beoordeling. Je krijgt ook een gevoel over de prijs, aangezien je reeds een aantal referentiepunten hebt. Maar het belangrijkste van je bezichtiging is het 'wow' moment. Als je meteen een goed gevoel krijgt, is de woning misschien wel dé woning voor jou.

AANKOOP

droom woning aan de Costa Blanca gevonden?

Deze wordt het! Je hebt de woning gevonden die aan je criteria voldoet. Een geweldig en spannend gevoel tegelijk. Nu begint het echt.

Maar voor je helemaal kan genieten van je nieuwe woning, dienen nog een paar stappen te gebeuren.

Het proces - van koopovereenkomst tot akte

01
Ondertekenen van de koopovereenkomst
02
Aanbetaling
03
Controle door advocaat
04
Aanvraag NIE nummer(s)
05
Spaanse bank rekening openen (optioneel)
06
Resterende betaling uitvoeren
07
Woning inspectie
08
Verlijden van de akte bij de notaris

DE ADVOCAAT

belangrijk in het aankoopproces?

JA! Bij de aankoop van een woning aan de Costa Blanca, of elders in Spanje, wordt het professioneel begeleiden door een advocaat wenselijk geacht. Een erkende advocaat zal een volledige controle uitvoeren om te verifiëren of het pand klaar is voor overdracht.

Het voor de hand liggende onderzoek is bijvoorbeeld het checken van bouwvergunningen en verkooprechten. Verder zal een advocaat ook inspecteren of de eigendom onderworpen is aan schulden. Deze kan een hypotheek zijn, maar ook een fiscale procedure of achterstallen bij een nutsbedrijf.
Indien er schulden zijn, zullen ze het correcte bedrag vaststellen en wordt de schuld vóór of bij het verlijden van de akte betaald. Indien niet, kan je als nieuwe eigenaar aansprakelijk worden gesteld voor desbetreffende schuld.

Tot slot zal de advocaat ook de verplichtingen voor de koper bij de aankoop van het onroerend goed verzorgen. Zo kan je zonder enige stress van je nieuwe woning genieten!

ZOEKSERVICE