Hoe werkt het koopproces?

HET KOOPPROCES

een stapsgewijze gids

Het kopen van een woning in Spanje is een spannend avontuur. Zodra je jouw droomwoning gevonden hebt, wil je er natuurlijk zo snel mogelijk van genieten. Maar wat zijn nu precies de stappen die je moet volgen? Hieronder nemen we je mee door het volledige aankoopproces, met onderscheid tussen het kopen van bestaande woningen en nieuwbouw.

Stap 1: Voorlopige koopovereenkomst

BESTAANDE WONINGEN

Wanneer je een bestaande woning koopt, wordt vaak een onderhandse koopcontract ondertekend, ook wel "Contrato de compraventa" of "Contrato de Arras" genoemd. Dit contract bevat de voorwaarden van de aankoop en vereist meestal een aanbetaling van 10% van de koopprijs. Deze aanbetaling zorgt ervoor dat het contract bindend is en de woning van de markt wordt gehaald. Zodoende kunnen de vertegenwoordigers van beide partijen de definitieve koop voorbereiden. Dit contract biedt zekerheid dat de verkoper de woning niet aan iemand anders zal verkopen.

NIEUWBOUW

Bij de aankoop van nieuwbouwprojecten is het gebruikelijk dat de ontwikkelaar een aanbetaling vraagt bij ondertekening van het reservatie document. De aanbetalingen en betalingsschema’s kunnen variëren, afhankelijk van het project en de fase van de bouw. Vaak bedraagt de reservatie 10.000 EUR en betaalt de koper vervolgens 40 tot 50% (+btw) in fases. Bijvoorbeeld een reservatie van 10.000 EUR, vervolgens een eerste schrijf van 20% bij het ondertekenen van het koopcontract, 15% bij het voltooien van de structuurwerken en 15% bij het wind en waterdicht maken van de woning. Het restbedrag, op basis van dit voorbeeld 50% -10.000 EUR, dient betaald te worden bij het ondertekenen van de akte.

Stap 2: Notariële akte

BESTAANDE WONINGEN

De volgende stap is de ondertekening van de notariële akte, bekend als de "Escritura Pública". Deze akte wordt ondertekend bij een notaris en markeert de officiële eigendomsoverdracht. De advocaten van beide partijen zorgen ervoor dat alle juridische documenten correct zijn en dat er geen openstaande schulden op de woning rusten. Na ondertekening ontvang je de sleutels van jouw nieuwe woning in Spanje en ontvangt de verkoper het restbedrag. Daarna wordt de eigendomsoverdracht geregistreerd in het eigendomsregister (Registro de la Propiedad).

NIEUWBOUW

Voor nieuwbouwwoningen dient er eerst een inspectie en oplevering van de woning te gebeuren. Daarna wordt de akte verleden bij de notaris en bijgevolg dient de laatste schijf te worden voldaan. Soms is het mogelijk dat de aansluitingen voor nutsvoorzieningen pas kunnen gedaan worden na de overdracht. In dit geval dien je ermee rekening te houden dat er mogelijks nog geen water of elektra in de woning aanwezig is.

Extra overwegingen

BESTAANDE WONINGEN

Hypotheek: Indien je een hypotheek nodig hebt, begin dan vroeg met het aanvragen hiervan bij Spaanse banken. Het proces kan snel 3 maanden duren.

Inspectie: Het is raadzaam om de woning voor het onderteken van de akte bij de notaris nog even na te kijken. Dit ter inspectie of de woning voldoet aan de initiële overeenkomst.

NIEUWBOUW

Hypotheek: Indien je een hypotheek nodig hebt, hou er rekening mee dat de Spaanse bank deze pas zal verstrekken wanneer de woning sleutelklaar is. Dit omdat er dan pas een waardebepalling gedaan kan worden door de bank.

Vergunningen:
Controleer of de ontwikkelaar alle benodigde vergunningen heeft.

Garantie: Nieuwbouwprojecten in Spanje bieden doorgaans een garantie van 10 jaar op structurele gebreken, 3 jaar op installaties en 1 jaar op afwerking.

Bankwaarborg:
Betalingen gebeuren in schijven. Koop enkel op plan als er een bankwaarborg gegeven wordt.

Begin jouw mediterraans avontuur hier

Duik in de Spaanse woningmarkt en vind jouw stukje paradijs in de zon.

VRAGEN?

Vind je het antwoord op je vraag niet terug of heb je nog vragen? Aarzel niet om contact met ons op te nemen via onderstaand formulier. We helpen je graag verder.
ZOEKSERVICE