Wat is een NIE nummer en hoe aan te vragen?

Kijk je uit naar de aankoop van een woning in Spanje? Dan heb je vast al over een NIE nummer gehoord. Maar wat betekent dit nu precies? Het NIE nummer "Numéro de Identificación de Extranjeros" is een fiscaal identificatienummer dat wordt toegewezen aan buitenlanders in Spanje.

Het nummer is uniek en persoonlijk. Eenmaal je over een NIE nummer beschikt, blijft deze altijd gelden als jouw identificatienummer. Het blijft onveranderd, ook al ben je jarenlang niet meer in Spanje geweest.

WIE HEEFT EEN NIE NUMMER NODIG?

Mensen die een woning willen kopen in Spanje hebben altijd een NIE nummer nodig. Verder zijn mensen die langer dan 90 dagen in Spanje verblijven ook verplicht een NIE nummer aan te vragen.

WAAROM HEB JE EEN NIE NUMMER NODIG?

Kom je geregeld naar Spanje? Dan hebben ze je wellicht al eens om je NIE nummer gevraagd. Je hebt het o.a. nodig om:

  • Een woning te kopen
  • Een voertuig aan te kopen
  • Een verzekering af te sluiten
  • Een bankrekening te openen
  • Te werken in Spanje

Maar ook als je meubelen koopt of een telefoon abonnement afsluit, wordt er om je NIE nummer gevraagd.

AANVRAAG IN SPANJE

Je NIE nummer aanvragen doe je via het lokale politiebureau. Je kan hier bij eender welk politiekantoor terecht, maar enkel op afspraak. De aantal beschikbare afspraken per dag zijn gelimiteerd, dus wees op tijd met het maken van je afspraak.

Procedure in enkele stappen

1. Maak hier een afspraak.
2. Vul het formulier EX-15 in. Hierin staan al jouw gegevens en ook de reden van je aanvraag. Het kan bv. gaan om de aankoop van een woning, werk gerelateerd,...
3. Betaal de nodige tasas (+/- 10 EUR) bij de bank (mits invullen voorleggen van het formulier Modelo 790 - código 012).
4. Afspraak in het politiekantoor. Hierbij dien je bovenstaande documenten af te leveren + kopie(en) van je identiteitskaart en pasfoto's.
5. Ophalen van je NIE nummer. Dit kan de dag zelf nog zijn of enkele dagen later (afhankelijk van het politiebureau).

Vrij simpel, denk je dan. Veel mensen schakelen voor de aanvraag van hun NIE nummer echter hulp in van hun advocaat of gestor in Spanje. Het is namelijk zo dat alle documenten en alle communicatie in het Spaans zal gebeuren. Ook worden de aanvragen, indien niet alle documenten correct worden aangeleverd, niet behandeld. In dat geval dien je de bovenstaande procedure opnieuw uit te voeren.

AANVRAAG IN NEDERLAND

Je kan je NIE nummer ook aanvragen in het Spaanse consulaat in Nederland. Ook hier is een afspraak vereist en dien je je persoonlijk te melden met de nodige documenten. Voor meer informatie over hoe een afspraak te maken en welke documenten je nodig hebt, klik hier.

Wij zoeken jouw woning!

Vind je niet meteen wat je zoekt?
Laat ons weten wat je zoekwensen zijn.
Je wordt via e-mail automatisch op de hoogte gehouden van nieuwe woningen in het aanbod die aan jouw wensen voldoen.

VRAGEN?

Vind je het antwoord op je vraag niet terug of heb je nog vragen? Aarzel niet om contact met ons op te nemen via onderstaand formulier. We helpen je graag verder.
ZOEKSERVICE