Wat betekent meerwaardebelasting?

Meerwaardebelasting in Spanje

Maak je winst met de verkoop van je woning? Dan ben je verplicht om een meerwaardebelasting te betalen. Het belastingtarief voor niet-residenten bedraagt 19%. Voor fiscaal residenten in Spanje is er een progressief tarief tussen 19 en 23%.

"Ik kocht mijn woning voor € 85.000 en ik verkoop voor € 100.000. Betekent dit dat mijn winst € 15.000 bedraagt?"

Nee. Om het winst bedrag te berekenen kan je de toenmalige registratie en notaris kosten toevoegen aan de aankoopprijs. Je kan ook een aantal kosten aftrekken van de verkoopprijs (bijv. makelaarsloon). Het verschil tussen beide wordt het belastbaar bedrag.

Wanneer dien ik meerwaardebelasting te betalen?

Als inwoner en fiscaal resident in Spanje, wordt deze meerwaardebelasting berekend in de belastingaangifte van het volgende jaar.

Ben je als verkoper geen resident in Spanje, dan is de koper verplicht om 3% van de aankoopprijs aan te geven bij de Spaanse belastingdienst. Wanneer blijkt dat je geen winst hebt gemaakt, heb je het recht om deze 3% terug te vorderen. Hou er rekening mee dat dit een 10-tal maanden kan duren alvorens je dit bedrag terugkrijgt.

Mocht de 3% niet voldoende zijn, zal je het bijkomende bedrag dienen te betalen.

Voorbeeld: Je verkoopt je woning voor € 100.000 en hebt een winst van € 10.000 gemaakt.
Belasting te betalen: 19% van € 10.000 = € 1900
Bedrag ingehouden door de belastingdienst (3%) = € 3000
In dit geval ben je gerechtigd om € 1100 terug te vorderen van de Spaanse belastingdienst

Let wel, om de terugvordering aan te vragen, dien je in orde te zijn met de betaling van je jaarlijkse niet-residentenbelasting (laatste 4 jaar).

VRAGEN?

Vind je het antwoord op je vraag niet terug of heb je nog vragen? Aarzel niet om contact met ons op te nemen via onderstaand formulier. We helpen je graag verder.
ZOEKSERVICE